Ekonomi

ADMİB Başkanı Tosyalı: Demir çelik sektöründe geri dönüşüme ağırlık vermeliyiz

Demir-çelik segmentleri, küresel talepteki daralma ve sarsıntıların olumsuz etkisiyle Şubat ayında çift haneli geriledi. Geçen yılın aynı dönemine göre demir ve demir dışı metallerde yüzde 19,2, çelikte yüzde 38,8 düşüş görüldü. Düşüşlere rağmen demir çelik branşı, 2 milyar doları aşan ihracatıyla Türkiye’nin ihracatının yüzde 11,1’ini gerçekleştirdi.

Türkiye’nin demirli ve demirsiz metaller ile çelik segmentleri, küresel talepteki daralmanın yanı sıra sarsıntıların olumsuz etkisiyle Şubat ayında çift haneli düşüşler yaşadı. Türkiye’nin demirli ve demirsiz metaller segmenti yüzde 19,2 düşüşle 1 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirirken, çelik bölümü yüzde 38,8 düşüşle 1 milyar 69 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Türkiye’nin toplam ihracatı içinde demirli ve demirsiz metallerin ihracatı yüzde 5,4’lük pay alırken, çelik yüzde 5,7’lik paya sahip oldu. İki sektör, yaşadıkları düşüşlere rağmen Şubat ayında Türkiye’nin ihracatının yüzde 11,1’ini gerçekleştirdi.

Üretimi sarsıntı bölgesine yakın olan Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği’ne (ADMİB) üye firmalarda yaşanan kayıplar nedeniyle düşüş Türkiye genelindeki düşüşün üzerinde oldu. Şubat ayında demirli ve demirsiz metaller ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 31,9 azalarak 55,8 milyon dolar oldu. Bu ay çelik ihracatı ise yüzde 69,9 düşüşle 63 milyon dolar oldu.

Dönüşüme odaklanmalıyız

Sadece şubat ayında yaşanan sarsıntıyla birlikte toplam ihracatın 1.5 milyar dolar civarında etkilendiğini kaydeden Tosyalı, “Toparlanması zaman alacak gibi görünüyor. Bu noktada sanayiciye ve çalışanlara verilecek destek çok değerlidir. Bilindiği gibi geçen yıldan bu yana artan elektrik maliyetleri en çok bölümümüzü etkiledi.

Bir diğer dikkat çekici nokta ise tüm dünyada yeşil dönüşüm nedeniyle hurda talebindeki artış. Biz de hurda ithalatçısı bir ülkeyiz, hurdaya olan yoğun talep nedeniyle tedarik çok zorlaştı. Demir-çelikte geri dönüşüme ağırlık verirsek ve sağlam zemini sağlarsak, kapasite artışıyla birlikte önümüzdeki aylarda ihracat rakamlarımızı çok daha yukarılara çekebiliriz” dedi.

En büyük artış Yunanistan’da yaşandı.

Şubat ayında Türkiye’de sektörel ihracatta en başarılı ülke 210,1 milyon dolarla Almanya oldu. Bu ülkeyi 130 milyon dolarla İtalya ve 106,3 milyon dolarla İsrail izledi. ADMİB’in ihracatında da Almanya’nın 10,5 milyonla ilk sırada yer aldığı görüldü. Bu ülkeyi 8,1 milyon dolarla Irak ve 6,4 milyon dolarla İngiltere izledi. İlk 10 ülke arasında en yüksek artış yüzde 193 ile Yunanistan’da yaşandı.

Alüminyum örgülü ip üç hanede büyüdü

Türkiye’nin Şubat ayı sektörel demirli ve demirsiz metal-çelik branşı ihracatı eser kümelenmesi bazında incelendiğinde; Diğer demir çelik kümesinin 221,6 milyon dolarla ilk sırayı aldığı görüldü. Bunu 196,1 milyon dolarla iş makineleri ve 161,3 milyon dolarla demir çelik çubuklar izledi. ADMİB’in ihracatları eser kümelerine göre incelendiğinde; 15,5 milyon dolarlık ihracatıyla ilk sırayı iş makineleri aldı. Bu işi 15,3 milyon dolarla metal dışındaki demir-çelik kalemleri, mobilya ve 13 milyon dolarla demir-çelik borular izledi. Alüminyum örgülü ip yüzde 111 artışla dikkat çekti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu