Ekonomi

Milli Yüksek Hızlı Tren’de tasarım çalışmaları bitmek üzere

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre Uraloğlu, Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayi A.Ş.’yi (TÜRASAŞ) ziyaret ederek incelemelerde bulundu ve çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Uraloğlu, 27 Mayıs’ta Adapazarı-Gebze arasında yolcu taşımacılığına başlayan Milli Elektrikli Tren’in kokpitine de gitti.

Uraloğlu, Milli Elektrikli Tren’in ardından Milli Yüksek Hızlı Tren’i de inşa ettiklerini belirterek, Milli Yüksek Hızlı Tren çalışmalarıyla ilgili son gelişmeleri paylaştı.

Bakan, şunları kaydetti: “Milli Elektrikli Trenimizin ardından Milli Yüksek Hızlı Trenimizi de inşa ediyoruz. 225 kilometre işletme hızına sahip Milli Yüksek Hızlı Tren tasarım çalışmalarımız devam ediyor. Çalışmaları son tasarım aşamasına getirdik ve bu sürecin yüzde 90’ını tamamladık. Bu kapsamda tedarik süreçlerinin yanı sıra üretim, temel teknik fotoğraf ve teknik dokümantasyon sürecini de sürdürüyoruz. İlk prototipin montajına 2024 yılı başında başlamayı planlıyoruz. İlk prototip montajına başlangıçta başlamayı planlıyoruz. 2024 yılında Milli Elektrikli Tren setimizi 8 araçla ulaşıma hazır hale getirmeyi hedefliyoruz. “Ülkemiz artık Yüksek Hızlı Trenleri ve Yüksek Hızlı Trenleri kendisi üretebilecek konuma geldi. Çok yakın gelecekte yurt dışından araç alımına gerek kalmayacak.”

56 günde 70 bin kişi

Uraloğlu, milli elektrikli trenlerin yolcu taşımaya devam ettiğini hatırlatarak, söz konusu trenlerin 11 istasyonda durarak 97 kilometre yol kat ettiğine dikkat çekti.

Bu trenlerin hizmete başladıkları günden bu yana 56 günde 281 sefer yaparak 56 günde 27 bin 400 kilometre yol kat ettiklerini vurgulayan Uraloğlu, “Yüzde 77 kapasite ile 70 binin üzerinde yolcuya hizmet verdi. İlk iki trenimize katılacak olan 3. tren setimizin fabrika testleri başarıyla devam ediyor. Diğer setlerin montaj süreçleri devam ediyor. Fabrika testleri devam eden 3. setimizi 3. çeyrekte yolcu taşımacılığına hazır hale getirmeyi planlıyoruz. 2023.” ifadesini kullandı.

‘Sektörümüzün gelişmişlik düzeyinin kanıtı’

Uraloğlu, Türkiye’nin yeni nesil lokomotifler, dizel ve elektrikli tren setleri ve motorları, yolcu ve yük vagonları, tren kontrol yönetim sistemi gibi ana ve kritik ürünleri uluslararası standartlarda ürettiğine dikkati çekti:

“Avrupa Birliği ülkelerinde de faaliyet gösterebilen Milli Elektrikli Tren Setlerimiz, demiryolu sektörümüzün gelişmişlik seviyesini de ispatlamıştır. Nisan ayında ilk Milli Elektrikli Tren setlerimizi TCDD Taşımacılık’a devrederek milletimizin hizmetine sunduk. Bu tren setlerinin işletme hızı 160 kilometre, tasarım hızı ise 176 kilometre. İşletme gereksinimlerine göre 3’lü, 4’lü, 5’li ve 6’lı konfigürasyonla Avrupa Birliği tarafından işletilebiliyor.” 2024 yılına kadar 4 set, 2025 yılı sonuna kadar 15 set olmak üzere toplam 22 set üreterek yolcu taşımacılığının ihtiyacını karşılıyoruz. 2030 yılına kadar tren set sayısını 56’ya çıkaracağız.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu