Sağlık

Dijitalleşme aramıza girdi, duygusal bağlar ve derin ilişkiler azalıyor

Sürekli dijital etkileşim, kişiyi sıradan insan davranışından uzaklaştırabilir

İnternet, taşınabilir cihazlar, sosyal medya platformları… Her biri günlük hayatta pek çok kolaylaştırıcı rol üstlenirken, yüz yüze bağlantı kesildi. İnsanların hayatında değerli bir yer tutan yüz yüze görüşmeler giderek azalırken, derin bir bağ kurmak da zorlaştı. Uzman Klinik Psikolog Solin Çekin, dijitalleşmenin olumsuz etkilerini en aza indirmek için insanların makul bir disiplin oluşturması gerektiğine dikkat çekiyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Solin Çekin, toplumun her alanını etkileyen dijitalleşmenin yüz yüze iletişimde yarattığı aksaklıklara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Dijitalleşme, yüz yüze iletişimdeki teması arka plana atıyor

Uzman Klinik Psikolog Solin Çekin, insanların artık dijital platformlarda daha fazla bağlantı kurduğuna ve fiziksel olarak toplantıya gelme sürelerinin kısaldığına dikkat çekerek, dijitalleşmenin yüz yüze bağlantıda yaşanan teması geri plana ittiğine vurgu yaptı.

İnsanların dijital ortamlardaki bağlarının olumlu olarak algılandığını ifade eden Çekin, bu platformlarda yüz yüze iletişimdeki kadar sağlıklı bir bağlantının sağlanamayacağını belirterek, “Özellikle sosyal medya kullanımı insanların ilişki kurma yükünü karşılayabiliyor. ve sanal ortamlarda etkileşim kurma, ancak gerçek hayattaki sosyal etkileşimi sınırlayabilir, bu da yüz yüze iletişimde duygusal bağları ve derin ilişkileri azaltabilir.” söz konusu.

Çatışma ve yanlış anlamalara neden olabilir

Dijital iletişimde beden dili, göz teması, ses tonu gibi unsurların yüz yüze iletişimdeki kadar etkin kullanılamayacağını vurgulayan Çekin, “Bu durum insanların sosyal gelişimini engelleyebiliyor ve gerçek hayattaki iletişimi bozabiliyor. Ayrıca dijital ortam iletişiminde kişiler arasındaki mesafeler ve anonimlik, kullanıcıların daha cüretkar veya saldırgan davranışlar sergilemesine, çatışmalara ve yanlış anlamalara yol açabilmektedir.” terimleri kullandı.

Stres faktörleri ortaya çıkabilir

Dijital cihazlarda sürekli etkileşimde bulunmanın kişiyi günlük insan davranışlarından uzaklaştırabileceğinin altını çizen Çekin, “Bu durum kişilerin doyum aramasına ve gerçek yaşam deneyimlerinden mahrum kalmasına neden olabiliyor. Ayrıca dijitalleşme, sürekli bilgi bombardımanı ve sürekli bağlantı halinde olma baskısı gibi stres faktörlerini de beraberinde getirebilir.” uyardı.

Sadece olumsuz etkisi yok

Dijitalleşmenin sadece olumsuz etkilerinin olmadığını belirten Uzman Klinik Psikolog Solin Çekin, “Uzak mesafelerde insanlar arasındaki iletişimi kolaylaştırıyor, farklı kesimlerden insanların dijital platformlarda bir araya gelmesini sağlıyor, farklı anlamalarına, deneyimlemelerine ve paylaşmalarına yardımcı oluyor. kültürler. Ayrıca dijitalleşme, bilgiye erişimi bulma ve geliştirme fırsatlarını genişletiyor.” söz konusu.

Dijitalleşmenin olumlu ve olumsuz yönleriyle ele alınabileceğini belirten Çekin, “Dijitalleşmenin etkileri karmaşık ve çok yönlü. Bireylerin kullanım kısıtlılıkları, tercihleri ​​ve dengeleri etkileyen faktörlerdir.” dedi.

Yüz yüze toplantıları unutmamak için gerçek hayattaki sosyal etkileşimlere odaklanın

Dijital toplantıların yüz yüze bağlantının yerini alamayacağına ve sınırların çizilmesi gerektiğine dikkat çeken Çekin, “İnsanların yüz yüze görüşmelerini unutmamaları için belli bir disiplin oluşturmaları gerekiyor. Bilinçli olarak zaman ayırmalı ve gerçek hayattaki sosyal etkileşimlere ve yüz yüze iletişime odaklanmalıdırlar. Dijital kullanım kısıtlamaları, ara sıra dijital detoks ve gerçek hayattaki etkinliklere aktif katılım, yüz yüze iletişimin önemini korumaya yardımcı olabilir.” söz konusu.

Yakın ilgi alanlarına sahip kişilerle düzenli olarak yüz yüze görüşmeler planlamanın duygusal bağları güçlendirmeye ve yakınlığı sürdürmeye yardımcı olabileceğini belirten Çekin, sözlerini şöyle tamamladı:

“Dijitalleşme ile birlikte dijital konuşmaların yaygınlaşmasının tamamen yüz yüze iletişimin yerini almasına izin vermeyin. Yüz yüze görüşmelerin, duygusal bağların, derinlemesine sohbetlerin ve etkili iletişimin sonuçları, insanların hayatlarını önemli bir yerde tutmayı hedefliyor.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu